De dood heeft voor de meeste mensen een impact op hun leven. Immers is bijvoorbeeld een geliefd persoon overleden. Een persoon die in deze wereld niet meer gezien zal worden. Maar hoe moet je je als moslim kijken naar de dood van een broeder of zuster?
Gedenken
Inna lillahi wa ina ilay’i raji’oen (Voorwaar, aan Allah behoren wij en voorwaar tot Hem zullen Wij terugkeren). Is het allereerste wat een moslim dient uit te spreken wanneer het bericht komt dat iemand is overleden. Daarna dient men het doel van het leven voor ogen te zien. De wereld is enkel een plaats van een bezoeking en beproevingen. Het gedenken van Allah is in zo’n moeilijke periode het beste wat een moslim kan doen. Sommige mensen worden boos of vragen zich af waarom hun dierbare is overleden. Of waarom Allah zijn dierbare heeft weggenomen. Dit mag niet, want de Profeet zei na het overlijden van Ibrahim: ‘We zijn bedroefd over je heengaan’.
Rouwen
Rouwen om een overledene is toegestaan in de islam. Het uiten van je gevoelens door bijvoorbeeld te huilen is toegestaan, omdat het een vorm van verlossing is. Alleen moet wel rekening worden gehouden met twee soorten gehuil. Normaal huilen is toegestaan, maar gehuil dat gehoord wordt op een grote afstand is niet toegestaan. Boekharie heeft overgeleverd dat de Profeet zei dat Allah heeft gezegd: ‘Je wordt niet bestraft voor het huilen of voor als je hart bedroefd is. (Hij wees op zijn tong en zei:) Hierover kan God genadig zijn of je straffen.’ (Boekharie)
Over de rouwperiode van vrouwen is het volgende overgeleverd in een Hadeeth: “Een vrouw mag niet meer dan drie dagen rouwen, behalve wanneer het haar man betreft, dan is de rouwperiode 4 maanden en 10 dagen”.