Het dilemma: Waar begraven worden?

Begraven worden in Nederland of land van herkomst?

islamitische-begrafenis

De jongere moslim generatie staat tegenwoordig voor een keuze, de keuze tussen het geboorte-en vaderland. Dit kan voor een dilemma zorgen op het moment dat er nagedacht moet worden over waar men zichzelf wilt laten begraven. Lassurance informeert je hier graag bij, want een eeuwige grafrust moet toch goed geregeld worden?

Begraven worden in Nederland of mijn vaderland?

De eerste generatie moslim migranten gaf de voorkeur aan een uitvaart in hun eigen geboorteland. Hedendaags willen de jongere generatie moslims steeds vaker begraven worden in Nederland. Echter hangt hier wel de voorwaarde aan dat de hele uitvaart volgens islamitisch richtlijnen moet verlopen. Ondanks dat er op dit moment een groeiende behoefte is aan begraaffaciliteiten volgens islamitische gebruiken, kiezen de meeste moslim migranten toch ervoor om gerepatrieerd te worden na het overlijden. De voornaamste reden is dat men er dan zeker van is dat er sprake zal zijn van een begrafenis die islamitisch goedgekeurd is.

Praktischer

Het is voor de nabestaanden praktischer om een begrafenis te regelen in Nederland dan de overleden te repatriëren naar het land van herkomst. Dit mede omdat een overledene binnen 36 uur begraven dient te worden. Indien een moslim plots komt te overlijden, zonder de uitvaart voor te hebben bereid, kan het nogal lastig zijn om alles binnen 36 uur gedaan te hebben. Het regelen van papieren en het regelen van de terugreis moet dan tamelijk snel gebeuren. Dit is voor de nabestaanden een emotioneel en vooral psychisch een lastige situatie. Verschillende islamitische uitvaartverzorgers bieden de mogelijkheid om een uitvaart dichter bij huis te regelen die geheel aan de islamitische richtlijnen voldoet.

Graf bezoeken

Voorheen was het voor een geïmmigreerde moslim fijn en gezegend om begraven te worden in zijn eigen land. Zijn graf kan dan bezocht worden door zijn eigen familieleden die smeekbedes bij het graf kunnen uitspreken. Echter zijn vele immigranten door de jaren heen hier in Nederland gesetteld en hebben ze minder (directe) familieleden wonen in hun thuisland. Een overledene bezoeken kost dan elke keer een retourtje. En dat is niet voor iedereen financieel haalbaar. Het is daarom steeds aantrekkelijker om begraven te worden in het land waar je bent komen te overlijden en waar je leven zich heeft afgespeeld. Het geeft de directe familieleden toch de mogelijkheid om je te bezoeken zonder een grote reis ervoor te hoeven af te leggen.

Eeuwige grafrust

Een belangrijke voorwaarde voor moslims om in Nederland begraven te worden, is een eeuwige grafrust. Gelukkig zijn er steeds meer begraafplaatsen in Nederland die een x aantal plekken met eeuwigdurende grafrecht ter beschikbaar stelt. Zo bestaat er tegenwoordig een islamitische begraafplaats met eeuwige rust in Almere. Ook de gemeentelijke begraafplaats van Rotterdam biedt sinds kort eeuwige grafrust aan voor moslims.

Verder is de stichting BIBIN vergevorderd met het openen van een volledig islamitische begraafplaats. Een primeur in Europa, mede mogelijk gemaakt door donaties. Bekijk de laatste status van dit project hier.

De kosten van een eeuwige graf zijn hoger dan een normale graf. Echter, het afkopen van een dergelijke graf, biedt de mogelijkheid om deze in de familie te houden en te hergebruiken. Zo worden de kosten verdeeld en zijn deze relatief laag.

Dilemma

Zit je ook met het dilemma waar je begraven wilt worden? Wil je ook de opties openhouden in de toekomst? Dan raden we je aan voor een Nederlandse geld verzekering te kiezen. Dan wordt er simpelweg een bedrag uitgekeerd en kan je zelf kiezen waar en hoe de uitvaart geregeld moeten worden.