Waarom DELA steeds vaker islamitische uitvaarten organiseert

Een interview met Maud van DELA

Steeds meer Nederlandse moslims kiezen voor een uitvaart in Nederland. Maud Knubben-Hoekstra heeft als Relatiebeheerder Uitvaartverzorging bij DELA, veel ervaring met islamitische uitvaarten. DELA verzorgt sinds jaar en dag uitvaarten volgens de tradities en gebruiken van moslims. Dus hoog tijd voor een interview met Maud.

Sinds wanneer verzorgd DELA islamitische uitvaarten?

Dit hebben we altijd al gedaan, we zijn er voor iedereen, ongeacht welk geloof of overtuiging.

Hoe houden jullie rekening met de wensen van moslims?

Voor al onze nabestaanden geldt dat de klant bepaald, wij ontzorgen vervolgens en realiseren de wensen van de nabestaanden. De gebruiken in de moslimcultuur zijn bij ons bekend en hierin kunnen we gewoon faciliteren.

Wat is het verschil met een ‘normale’ uitvaart?

Rituele wassing, dit kan in elk uitvaartcentrum, de ruimte kan dan worden gereserveerd en de eigen wasgroep kan hier volgens de geldende rituelen de wassing uitvoeren.
Overledene gaat naar de moskee voor het gebed, hier houden we gepaste afstand en volgen we weer de wensen van de nabestaanden. Vaak wil men veel zelf doen en dat kan en mag gewoon.
Ook op de begraafplaats gaan vaak veel mensen mee naar het graf, meestal alleen de mannen.
We zorgen dat er dan ook een mannelijke uitvaartleider aanwezig is als dat gewenst is.
Begraven zonder kist; dit is toegestaan. We zien wel vaker dat er toch voor een kist wordt gekozen.

Hoe gaan jullie om met de eeuwige grafrust die moslims wensen?

Er komen steeds meer begraafplaatsen met een Islamitisch gedeelte waar men ook voor eeuwige grafrust kan kiezen, er is geen regio in Nederland die dit niet heeft.

Steeds meer moslims wensen in Nederland begraven te worden. Merken jullie dit ook?

Ja, dat merken we absoluut. Zeker de tweede en derde generatie die een heel leven hier heeft opgebouwd willen meestal liever hier blijven na een overlijden.
Daarnaast zijn er ook veel nieuwkomers, die door de moeilijke situatie in hun eigen land ├╝berhaupt niet meer terug kunnen. Ook voor deze mensen willen we graag iets betekenen.
Dit kan ook door het geven van voorlichting. Dit doen we al op sommige plekken in overleg met een gemeente. We geven dan uitleg over hoe er in Nederland wordt omgegaan met de dood. Dit levert vaak hele mooie gesprekken op.

In welke uitvaartcentra organiseren jullie islamitische uitvaarten?

Onder andere in onze uitvaartcentra in Rotterdam en Utrecht.