Eeuwige grafrust

Islamitische begraafplaatsen in Nederland

Narathiwat, Thailand: Thai Muslim soldier's funeral

Nederlandse moslims kiezen steeds vaker voor een begrafenis in Nederland. Gelukkig zijn er nu verschillende begraafplaatsen in Nederland die een aantal plekken met eeuwigdurende grafrecht ter beschikbaar stellen. Hierdoor krijgen moslims meer mogelijkheden om in Nederland begraven te worden.

Begraafplaatsen met eeuwige grafrust

  • Er bestaat tegenwoordig een islamitische begraafplaats met eeuwige rust in Almere.
  • Verder heeft de stichting BIBIN haar eerste volledig islamitische begraafplaats geopend. Een primeur in Europa, mede mogelijk gemaakt door donaties. Bekijk de locatie nabij Groningen.
  • Ook de gemeente Rotterdam is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe begraafplaats voor moslims.
  • Bekijk onze eigen overzicht van alle begraafplaatsen in Nederland met een islamitische gedeelte.

Een begraafplaats dient met respect behandeld te worden net als een moskee. Daarbij horen bepaalde etiketten. Ben je benieuwd naar de etiketten? Lees dan verder!

Volg de paden

Men dient niet over graven te lopen, maar de aangewezen paden te volgen. Een overledene voelt, hoort en ruikt alles. Elke stap dat op het graf wordt gezet zou dus gehoord en gevoeld kunnen worden. En dat is een leed dat je jouw eigen broeder of zuster niet zou willen aandoen.

Verstoor de rust niet

Een overledene zit in het graf voor eeuwige rust. Het is daarom niet de bedoeling om hard te praten, muziek te luisteren of te zingen. Kinderen mogen niet spelen op de graven. Men dient de rust te respecteren en rekening te houden met de andere gasten.

Behandel de overledene vriendelijk

Als bezoeker dient u de overledene te groeten met de Salaam en eventueel smeekbedes voor hem te verrichten. Eén van de smeekbedes die verricht kunnen worden is:

“As-salaamoe ‘alaykom Ahl ud-Diyaar min al-Moe’miniena wal-Mouslimin. Wa Inna inshaa’Allaahoe bikoem laahiqoen. Nas’aloellaaha lanaa wa lakoem ul-Aafiyah”

De vertaling van deze smeekbede is: “Vrede zij met jullie, bewoners van deze verblijfplaats, vanonder de gelovigen en de moslims. Met Allahs Wil zullen wij met jullie herenigd worden. Wij vragen Allah om ons en jullie veiligheid te schenken.

Allah houdt van schoonheid

Het achterlaten van afval op de graven wordt gezien als ongewenst gedrag. Het is daarnaast niet netjes om etenswaren mee te nemen naar de begraafplaats. De zerken dienen goed onderhouden te worden. Het is daarom raadzaam om eens in de maand langs het graf te gaan om deze te onderhouden.

Mag je een islamitische graf decoreren?

Het is geen islamitische gebruiken om het graf te decoreren. Het is dus niet de bedoeling dat het graf versiert wordt met bloemen, knuffeldieren of kaarsen. De graven van niet-moslims dienen uit respect ook niet veranderd te worden. Men dient dus eventuele versieringen op ander graven met rust te laten en deze niet te verwijderen.

Vergeet de overledene niet

Het bezoeken van broeders en zusters wordt erg geprezen. Wij raden men ook aan om dit met regelmaat te doen. De behoefte aan islamitische begraafplaatsen met eeuwige grafrust groeit. De overledene is dichter bij huis zodat deze vaker bezocht kan worden.

Lassurance heeft een overzicht van begraafplaatsen volgens islamitische regelgevingen. Ben je benieuwd waar deze islamitische graven gesitueerd zijn? Klik dan hier en vind de islamitische begraafplaatsen bij jou in de buurt.