Islam en de dood

Wat is de dood?

islam en de dood

Is de dood het einde van het leven? Is de dood een akelig gebeuren?
In de heilige koran staat holyquran-icon “kul-lu nafsin dhaaiqatul mawt” (21:35), dat “Elk ziel zal de dood proeven” betekend. De dood een gebeurtenis dat elk persoon zal treffen. Er is geen ontkomen aan. Maar wat is de dood precies?

Spirituele zandloper

Elk moslim weet dat niemand een morgen is beloofd. De dood wordt gezien als een soort spirituele zandloper dat ooit zijn laatste korrel loslaat en stopt met vloeien.
Als een mens een zandloper voor zich heeft zonder een idee hoelang het duur voordat als het zand gezakt is, dan is dat hetzelfde als het leven dat Allah aan zijn dienaren heeft gegeven. Iedereen gaat dood alleen elk persoon heeft een ander soort zandloper. Alleen overlijdt de ene vroeg en de ander weer wat later.

Het begin van een nieuw hoofdstuk

Veel mensen associƫren de dood met het uitdoving van het levenslicht, terwijl in de islam de dood het begin is van het leven in het hiernamaals. Het wereldse leven wordt als een soort beproeving gezien om te kijken of de gelovigen in zowel goede als slechte tijden zich vasthouden aan wat het geloof voorgeschreven heeft.

Angst

De dood wordt vaak, vooral bij jongeren, als iets engs ervaren. Echter is dit niet het geval, want de dood ontlast juist de mens van de aardse beproevingen. Vooral wanneer iemand de ouderdom bereikt is het wereldse leven moeilijker dan voorheen. Immers verliest een oud persoon door de dood veel geliefden om zich heen.
De dood hoort niet beangstigend te zijn. De dood is juist een opstapje naar het Eeuwige leven. Een leven met genade van Allah.