Mogen vrouwen mee naar de begrafenis?

islamitische begrafenis vrouwen

De islam kent verschillende soorten stromingen. Elk stroming benaderd bepaalde aspecten van het geloof op een ander manier. Zo ook de kwestie of een moslima mee mag naar de begrafenis van een dierbare. Er is geen unaniem antwoord op de vraag of vrouwen wel degelijk mee kunnen gaan naar een begrafenis. Wel zijn er een paar punten die dit onderwerp kunnen belichten, zoals het volgende.

Emotioneel

Algemeen staat bekend dat vrouwen emotioneler zijn dan mannen. Een islamitische uitvaartritueel moet zo snel mogelijk verlopen. Respect jegens de overledene is hierbij erg belangrijk. Als een huilende meegaat naar een begrafenis dan kan dit ervoor zorgen dat de overledene haar gehuil hoort. En dat maakt de overledene alleen maar nog verdrietiger.

Storen

Er zijn vrouwen die door hun verdriet gaan schreeuwen en hard gaan huilen. De profeet heeft gezegd: “Hij is niet van ons, degene die zijn wangen slaat, zijn kleding kapot scheurt en schreeuwt met het geschreeuw van de jaahiliyyah” (Sahih al-Bukhari en Sahih Moeslim).
Als een vrouw emotioneel een begrafenis bijwoont dan kunnen de andere emotionele aanwezigen, die hun verdriet onder controle hebben, ook in tranen schieten. Dat maakt het verdriet alleen nog maar erger.

Mannen en vrouwen niet gemengd

In de islam mogen de vrouwen en mannen niet gemengd worden. In de Heilige Koran staat: holyquran-icon “En wanneer jullie hen (zijn vrouwen) iets vragen, vraag hen dan van achter een afscherming. Dat is reiner voor jullie harten en hun harten” (33:53).
In een uitvaartstoet is het moeilijk om de mannen en de vrouwen gescheiden te houden. Een vrouw loopt daarom het risico dat ze met haar uiterlijk de aandacht trekt van de mannen.