Islamitische condoleance

Hoe condoleer ik een moslim met zijn verlies?

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Degene die zijn gelovige broeder condoleert vanwege zijn verlies, Allah zal hem met de kleding van eer kleden op de Dag der Opstanding.”
Volgens de islam is het goed om een broeder of zuster te condoleren met de dood van een dierbare. Maar hoe kan men dat het beste doen?

Begrip

Allereerst is het heel erg belangrijk om een verdrietig persoon te respecteren. Of het nou gaat om de dood of een ander probleem waarmee diegene zit.
Een moslim dient te begrijpen dat een persoon dat een dierbare heeft verloren in een emotionele situatie verkeerd. Het is belangrijk dat diegene de tijd krijgt om te rouwen, zodat het verlies kan worden verwerkt.

Condoleren

Maar hoe condoleer je een moslim met zijn verlies? Je kan natuurlijk simpelweg volstaan met ‘gecondoleerd’. Wil je het liefst op een islamitische manier condoleren, dan kan je het volgende zeggen;

  • Ina Lilahi wa Ina Ilayhi Raji3oen – Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren

Smeekbede

Pijn door het verlies van een dierbare kan worden verlicht door bemoedigende en troostende woorden te zeggen. Een voorbeeld van een smeekbede om je condoleance uit te brengen is het volgende: “Ienna liellaahie maa agada, wa lahoe maa a’ataa wa koelloe shay’in ‘iendahoe bie adjalin moesammaa faltasbir wal-tah’tasieb.” De vertaling van deze smeekbede is “Waarlijk, aan Allah behoort wat van Hem is en hetgeen wat Hij geeft is van Hem en Hij heeft voor alles een tijd bepaald. Wees geduldig en vertrouw op Allah”.

Een ander smeekbede kan zijn “A3thama Allahoe adjrak wa ah’sana a3zaa’ak wa ghafara limayyitik”. De vertaling van deze smeekbede is “Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven”

Hulp aanbieden

Een persoon dat net een dierbare heeft verloren kan door al het verdriet vergeten om essentiële begrafenisrituelen te regelen. Biedt waar mogelijk hulp aan als dat gewaardeerd wordt.
Tijdens en na de islamitische begrafenisceremonie is het gebruikelijk dat de familie van de overledene worden bezocht om hen te condoleren. Vaak wordt er eten meegenomen, omdat de familie van de overledene door al het verdriet geen zin hebben om te gaan koken.