Een islamitische grafsteen

Waar moet deze aan voldoen?

islamitische grafsteen

Je kent het vast wel: een graftombe versiert met bloemen en gemaakt van keramiek. Een graf dat bebouwd is met glimmende stenen met aan het hoofdeinde een bord met een tekst. Tegenwoordig bedenken de mensen de mooiste bebouwingen voor een graf. Zodat het uiteindelijk mooier lijkt dan het is. In de islam is dit niet toegestaan. En wel om de volgende redenen:

Gelijkheid

Elk persoon in een graf is gelijk. De islam kent geen diversiteiten in het graf. Alle doden in het graf krijgen dezelfde soort lijkwade omgewikkeld en ook het graf is van model hetzelfde. Het versieren van het graf, wat tegenwoordig vaak gebeurd, zorgt ervoor dat het graf opvalt. Dat er een soort van rang ontstaat tussen de mooiste en lelijkste graven en tussen de goedkoopste en duurste graven. Dit hoort volgens de islamitische richtlijnen niet zo te zijn, want een moslim neemt niks mee naar zijn graf behalve zijn daden.

Overal komt een einde aan

Een moslim mag zijn broeder of zuster in het graf bezoeken. De twee voornaamste redenen waarom Allah de mens heeft toegestaan een bezoek te brengen aan het graf is omdat men (smeek)gebeden en koran kan reciteren voor de overledene. Een ander reden is dat men wordt herinnerd aan de dood. Het leven is in de islam een beproeving. Als een moslim wordt herinnerd aan de dood dan kan hij standvastiger worden of blijven in het praktiseren van het geloof. Een bezoek aan het graf dient als een spirituele motivatie oppepper, dat men laat realiseren dat het leven voor iedereen eindigt op dezelfde plek.

Graftekst

Een tekst op een islamitisch graf dient geen vers uit de koran te hebben. Het is alleen toegestaan om een soort van markering te geven aan het graf, zodat familieleden en vrienden van de overledene weten waar het graf van de overledene precies ligt.