Islamitische Rouwkledij

Rouw gewoontes, traditie en cultuur

De profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft het volgende met betrekking tot de rouwperiode gezegd: “Draag geen mooie kleding maar draag kleren uit Jemen (in die tijd waren dat simpele kleren), draag geen parfum en gebruik geen Henna of bijzondere haardracht”.

Uiterlijk

In een huis waar verdriet heerst over de dood is geen ruimte voor menselijke ijdelheid.
Men dient zich in een rouwperiode bezig te zijn met het verwerken van het verlies. De focus ligt in deze periode bij dhikr Allah (het gedenken van Allah), zodat de pijn verlicht wordt.
Het bezighouden met uiterlijke zaken overschaduwen het respect jegens de dode en de nabestaanden.

Bescheidenheid

In bepaalde culturen is het gangbaar dat een vrouw gedurende de rouwperiode alleen witte of zwarte (rouw)kleding draagt. De reden hierachter is dat op deze manier de vrouw niet bezig is met haar uiterlijk en dat mensen aan haar kunnen zien dat ze aan het rouwen is. Echter is dit volgens de Islam niet verplicht. Een vrouw mag namelijk dragen wat ze wil, mits het niet de contouren van haar lichaam laat zien en het ook geen aandacht trekt van anderen.

Wit versus zwart

Het beperken van de kledij tot één kleur, zoals in verschillende culturen wordt gedaan, geeft vaak innerlijke rust. Wit straalt schoon en rust uit. Zwart daarentegen geeft een serieus én rustgevend gevoel.

Afdekken spiegels

In sommige culturen is het traditie om alle spiegels in huis te bedekken bij het overlijden van een familielid. De reden hierachter is dat men dan niet in de spiegels kan kijken. Zodat er niet meer gekeken wordt naar het uiterlijk en naar het verdriet dat iemand uitstraalt.

De islam kent geen specifieke kledingvoorschriften voor bij het overlijden van een dierbare. Men moet dragen waar hij of zij zich goed bij voelt. En kleding waarbij zelfrespect en respect jegens de dode ten grondslag ligt. Er is geen specifieke kleur kleding dat verplicht is om te dragen in zo’n verdrietige periode. Men moet kijken welke kleur(en) voor hem of haar innerlijke rust schenkt.