Hoe ziet een Turkse begrafenis eruit?

Turkse gebruiken bij een islamitische uitvaart

turkse-uitvaart

Nederland telt ruim 400.000 Turken. Het grootste gedeelte van de Turken is moslim. De meeste Turken kiezen ervoor om gerepatrieerd te worden naar Turkije. Een reden hiervoor is dat ze in Turkije gegarandeerd zijn van een eeuwige grafrust. Daarnaast voelt men een sterkere culturele verbondenheid met Turkije dan met Nederland. Echter, dat neemt niet weg dat er een trend gaande is waarbij steeds meer Turken (2e en 3e generatie) in Nederland begraven wilt worden. Ben jij benieuwd wat een Turkse begrafenis karakteriseert? Wil je ook weten wat er na een begrafenis gebeurt? Lees dan verder, want wij sommen graag de belangrijkste punten voor je op.

Turkse Begrafenis

Een Turkse begrafenis vergt een goede organisatie. Het proces omtrent de dood loopt bij de meeste Turken volgens islamitische gebruiken. Er dient nauwkeurig en respectvol met het stoffelijk overschot om gegaan te worden en het lichaam hoort na de dood zo snel mogelijk begraven te worden.

Gastvrijheid hoog in het vaandel

Turken staan bekend om hun gastvrijheid. Zelfs na de dood staan de denkbeeldige deuren altijd open voor gasten. Een Turkse uitvaart wordt daarom altijd drukbezocht. Het is niet vreemd om een uitvaart te hebben waarbij tussen zeventig tot honderd mensen aanwezig zijn. Hoe bekender de overledene is, hoe meer mensen er langskomen. Het aantal kan soms oplopen tot meer dan tweehonderd man.

De koran en de Mevlüd

Tijdens Turkse begrafenissen worden verscheidene islamitische begrafenisrituelen uitgevoerd. De bedoeling is dat de rituelen niet afwijken van wat de profeet Mohammed (vrede zij met hem) in zijn tijd deed. Naast smeekbedes en het lezen van het Heilige boek Koran wordt ook de Mevlüd gereciteerd. De Mevlüd is een lofdicht op de geboorde en het leven van de profeet Mohammed (vrede zij met hem).

Na een Turkse uitvaart

Op de 40e dag na het begraven vindt een bijeenkomst plaats om de dode te herdenken. De mannen komen bijeen in de moskee en de vrouwen worden thuis uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de gasten een maaltijd krijgen. Samen wordt er stilgestaan bij de dood. De overledene wordt geprezen en er worden smeekbedes gedaan voor de overledene.
Er zijn bepaalde streken in Turkije waar het normaal is om ook een herdenkingsbijeenkomst te organiseren op de 52e dag. Deze traditie is door sommige geïmmigreerde immigranten meegenomen naar Nederland. Vandaar dat hedendaags sommige Turken deze traditie nog koesteren.

Zorg ervoor dat je goed voorbereidt bent op een islamitische uitvaart. Bereken de kosten van jouw gewenste begrafenis met onze islamitische uitvaartkostenmeter.