Een uitvaart naar Marokko

Alles wat je moet weten.

marokko-uitvaart

De dood komt onverwachts. Des te belangrijker is het om kennis te vergaren omtrent dit onderwerp. Op het moment dat een dierbare komt te overlijden dan kunnen de naasten overmand worden door intense emoties. Het organiseren van een uitvaart kan daarom mentaal erg zwaar zijn. Lassurance informeert jou graag over de procedure van het regelen van een uitvaart naar Marokko.

Het moment van overlijden

Allah geeft in de Koran het volgende aan: “Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un” (إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ), ookwel uit te spreken als “Waarlijk tot Allah behoren wij en waarlijk tot Hem zullen we terugkeren”. De ziel zal meteen na overlijden terugkeren naar Allah. Echter blijft het voor sommige een dilemma waar het lichaam begraven dient te worden. Het hoeft immers niet per se te gebeuren in het land van herkomst. Of je nu besluit om in Nederland of land van herkomst begraven te worden, beide opties kosten geld. Je kunt daarom het beste een verzekering nemen bij een uitvaartbedrijf. De nabestaanden kunnen dan bij het overlijden de verzekeraar contacteren om met het uitgekeerde bedrag het uitvaartproces op gang te zetten.

Contacteren van uitvaartverzekeraar

De meeste Marokkanen zijn verzekerd bij een Marokkaanse uitvaartverzekeraar. Marokkaanse uitvaarverzekeraars geven bij het overlijden de opdracht aan Nederlandse uitvaartbedrijven om het stoffelijk overschot in een koeling te plaatsen. Het is dus belangrijk dat meteen na het overlijden contact wordt opgenomen met de uitvaartverzekeraar. Houdt het verzekeringsnummer bij de hand!

Wassen en opbaren

Het uitvaartbedrijf haalt het lichaam op om de deze vervolgens op een islamitische wijze te wassen. Het lichaam wordt alleen gewassen door gespecialiseerde islamitische medewerkers. Immers dient dit met precisie uitgevoerd te worden. Hierna wordt het lichaam in doeken gewikkeld en in een koeling geplaatst. In overleg met het uitvaartbedrijf kan er besproken worden wanneer het lichaam bezocht mag worden. Houdt er wel rekening mee dat er beperkte mogelijkheden zijn.

Administratief proces

Na het opbaren van het lichaam begint de administratieve afhandeling. Je krijgt van de uitvaartbedrijf documenten mee die naar het Marokkaanse consulaat gebracht moeten worden. Het is de bedoeling dat je álle documenten meeneemt, omdat ze één voor één belangrijke informatie weergeven. Vergeet niet om het Marokkaanse identiteitsbewijs (La Carte National) en familieboekje mee te nemen, want deze zijn belangrijk bij de aangifte van overlijden. Het consulaat stelt een proces-verbaal op en neemt het Marokkaanse ID-bewijs in beslag. Het ID wordt dan voor de veiligheid overheidseigendom.

De reis naar Marokko

Het uitvaartbedrijf belt binnen enkele uren tot dagen (hangt af van administratieve afhandeling) de naasten op om mee te delen dat het lichaam in het vliegtuig gevlogen kan worden. Het is mogelijk, indien dit ook verzekerd is, dat één tot een paar eerstelijns bloedverwanten met het lichaam meereizen.

Procedure Marokkaanse begrafenis; stap-voor-stap

1. Wees voorbereid; laat je nabestaande niet achter in schulden, zorg dat je verzekerd bent.

2. Als er iemand overlijd; bel je eerst de huisarts, deze zal het overlijden constateren al waarna de gemeentelijke lijkschouwer langskomt voor de formaliteit. De lijkschouwer geeft verklaring af van natuurlijk of onnatuurlijke dood.

3. Verzekeraar; indien de persoon in kwestie verzekerd was, moet je contact op nemen met zijn verzekeraar in Marokko of met de Nederlandse verzekeraar. De Nederlandse verzekeraar keert direct geld uit.

4. Uitvaartbedrijf: er zijn 2 situaties. Marokkaanse verzekeraars hebben contracten met Nederlandse uitvaartbedrijven. Bij een Nederlandse kapitaal verzekering daarentegen, dien je zelf een uitvaartverzorger te regelen.

5. Ritueel wassen; bij mannen mogen alleen mannen, en bij vrouwen en alleen vrouwen aanwezig zijn. Je kunt hier beter niet bij zijn. Immers, men mag niet rouwen tijdens het wassen.

6. De kist; nadat ze klaar zijn met wassen, zullen ze het stoffelijk overschot in de kist leggen. Schrik er niet van dat de kist bestaat uit een houten buitenkist en een zinken binnenkist. Dit is nodig i.v.m. internationale transport regels.

7. Gebed in moskee; hierna zal men de kist overbrengen naar een Moskee waar gebeden zal worden. In overleg (en tegen bij betaling) kan dat je moskee van keuze zijn. Hierna gaat de kist terug naar het uitvaartbedrijf.

8. Administratieve proces; je krijgt van het uitvaartbedrijf documenten mee, die allemaal belangrijk zijn. Hiermee doe je aangifte van overlijden bij het Marokkaanse consulaat. Zij schrijven een proces-verbaal die je mee krijgt (zeer belangrijk document!).

9. Reis naar Marokko; je zult gebeld worden door het uitvaartbedrijf die je kan vertellen wanneer het stoffelijk overschot naar Marokko wordt gevlogen. Afhankelijk van de verzekeraar krijgt slechts één familielid een vliegticket. Daarom is een goede verzekering belangrijk zodat je geld achter de hand hebt om tickets te kopen voor andere familieleden.

10. Aankomst in Marokko; in Marokko zal het even duren voordat ze het stoffelijk overschot mee geven. De gendarmerie zal eerst een proces-verbaal moeten schrijven. Als het proces via de Marokkaanse verzekering loopt zal de ambulance al klaar staan (als je het zelf regelt moet iemand deze voor je regelen!).

11. Aangifte stoffelijk overschot in woonplaats; je gaat met de ambulance naar het hoofdpolitie bureau in de stad (ambulance zal exact weten waar) of ingeval gehucht/dorp naar het hoofdbureau van de gendarmerie.

12. Administratieve proces in Marokko; op de dag dat je aankomt moet je met je documenten naar de gemeente. Echter maak van de stukken eerst 5 kopieën, die zul je allemaal nodig hebben. De originele stukken houd je uiteraard zelf! Op de gemeente vraag je naar de gemeentelijke arts/lijkschouwer. Hij zal de documenten opvragen waarna je moet betalen voor een graf.

13. Betaling aan grafdelver; vervolgens krijg je een kwitantie. Hiermee ga je naar de begraafplaats van keuze, je zoekt daar naar de vertegenwoordiger en geef je de kwitantie + kopie officiële stukken. Geef expliciet aan dat het om een kist gaat uit het buitenland, zodat ze een graf maken die groot genoeg is.

14. Afspraak maken voor grafbezorging; zodra je hiermee klaar bent, dien je de ambulance te bellen voor het tijdstip dat ze de kist moeten brengen.

15. Melding doen bij politie/gendarmerie; in de stad waar de begrafenis plaatsvindt, dien je ook bij het politiebureau van dat district melding te doen. Deze krijgen ook een kopietje. Meestal zullen ze dan naar de begraafplaats een agent sturen om toe te zien.

16. Sadaka; het is vaak gebruikelijk dat je (of familie) broden en gedroogde vijgen uitdeelt op de begraafplaats.

Het regelen van een Marokkaanse begrafenis klinkt heel complex. Echter met een goede voorbereiding kan dit meevallen. Het is daarom belangrijk om voor een overlijdensgeval een verzekering af te sluiten. Zo kunnen de nabestaanden het proces sneller doorlopen en kan het lichaam snel teruggevlogen worden naar Marokko. Wil je ook een uitvaartverzekering afsluiten? Bereken dan de uitvaartkosten zodat je weet voor welke bedrag je moet verzekeren.